Kursöversikt

Välkommen till

Fysik med didaktiskt perspektiv C, distans, VT 19

FYF133 Kursplan

Kursupplägg:

Kursen ges helt och hållet på distans och består av två delkurser:

  1. Miljöfysik
  2. Modern fysik

Det är viktigt att du ser till att bli registrerad så fort det är möjligt, så att du kan logga in på kurshemsidan och ta del av allt kursmaterial där. Allmän kommunikation från lärarna till er kommer huvudsakligen att ske under modulen ”Aktuellt” på kurshemsidan och du måste vara inloggad för att se den rubriken.

Under kursens gång kommer läsanvisningar att läggas ut på hemsidan en gång per vecka, vanligtivs på onsdagar. Anvisningarna leder dig genom det aktuella avsnittet i kursboken. Använd gärna diskussionsforumet på Canvas för att diskutera frågeställningar med övriga kursdeltagare. Du är naturligtvis också välkommen att kontakta kursledare (via e-post) så fort du fastnar på något avsnitt.

Varje vecka får du också ett antal hemuppgifter som du kan lösa och skicka in innan en angiven tidsgräns. Godkända lösningar som lämnats in i tid ger bonuspoäng som kan användas för att uppnå godkänt på den skriftliga tentamen som ges efter varje delkurs. Om du löser 50% av inlämningsuppgifterna korrekt får du en bonuspoäng att ta med till tentan. Två bonuspoäng får du om 75% av lösningarna är korrekta. Vi kommer att rätta hemuppgifterna endast om du skulle behöva bonuspoäng för att nå godkänt på tentamen. Efter att tiden för inlämning löpt ut lägger vi ut lösningar på hemsidan. Dessa hemuppgifter är inte obligatoriska men rekommenderas varmt.

Varje delkurs innehåller också några hemlaborationer där du med enkel materiel skall göra experiment. En del av dessa experiment ska redovisas skriftligt i form av en laborationsrapport medan några bara kräver en enklare redovisning. Eftersom kursen lägger stor vikt på fysik ur ett experimentellt perspektiv är dessa hemlaborationer obligatoriska. Laborationerna har en rekommenderad deadline som är lämplig att följa för att inte komma efter i kursen. Efter granskningen av hemlaborationerna ges normalt kommentarer på de inlämnade rapporterna, detta gäller dock ej om inlämningen sker senare än två veckor efter ordinarie tentamen.

Båda delkurserna avslutas med en skriftlig tentamen på institutionen för fysik vid Göteborgs Universitet. Observera att du måste anmäla dig på Ladok på Web senast en vecka innan varje tentamenstillfälle. Datum och plats för tentamen och omtentamina samt annan information om tentamina hittar du i fliken "Tentamensschema fysik". Preliminärt planeras tentamen i Miljöfysik 30/3 och Modern fysik 8/6. 

Det finns eventuellt också möjlighet att göra tentamen på eller nära hemorten, t.ex. på ett närbeläget universitet/högskola eller bibliotek. I detta fall ansvarar du själv för att ordna en kontaktperson som sedan ska godkännas av institutionen för fysik, Göteborgs Universitet. Notera att tentamen på/nära hemorten måste ske vid samma tillfälle som det i Göteborg.

Du som vill tentera på hemorten måste i god tid lämna uppgifter om din kontaktperson till vår studieadministratör, Victoria Ringstedt, victoria.ringstedt@physics.gu.se. Glöm inte att ange följande:
a) T
entamen på distans för kursen FYF133
b) Tentamensdatum
c) E-postadress till kontaktpersonen

Du som tenterar på hemorten ska inte anmäla dig på Ladok på Web.

Delkurs 1: Miljöfysik

Kursstart: preliminärt onsdag v.4

Delkursen omfattar kapitel 1 - 18 i kursboken samt delar ur tre kompendier/webbsidor.

Detaljerad planering hittar du under modulen "Miljöfysik" (kräver registrering och inloggning)

Delkurs 2: Modern fysik

Kursstart: preliminärt onsdag v.14

Delkursen omfattar kapitel 1 - 9 i kursboken.

Detaljerad planering hittar du under modulen "Modern fysik" (kräver registrering och inloggning)

 

Kurslitteratur

1. Miljöfysik

  • Miljöfysik - Energi för hållbar utveckling, upplaga 2:5 / Mats Areskoug, Studentlitteratur
  • FN:s klimatpanel Klimatförändring 2013 Den naturvetenskapliga grunden, Sammanfattning för beslutsfattare. Denna rapport hämtar du här.
  • En varmare värld – Tredje upplagan. Monitor 23: En uppdaterad och utökad version av boken om växthuseffekten och klimatets förändringar. ISBN: 978-91-620-1300-4. Detta häfte kan du ladda ner här.
  • Atmosfärens olika lager, Inversion, Varför är luften välblandad, Vart är luften på väg? Trajektorier. Webbsida på SMHI

2. Modern fysik

 

Kontaktinformation

Kursansvarig: Jonas Enger och Ingvar Albinsson

Studieexpeditionen Fysik
Studieadministratör: Victoria Ringstedt tel: 786 9154, Kemihuset rum K7014
Studievägledare: Majken Lundqvist tel: 786 9143 mån-fre 8:30-9:30, Kemihuset rum K7013

Öppettider:
tis, to 13-15, ons 10-13

Institutionen för fysik
Besöksadress: Kemigården 1, Origo, Övergången
Postadress: 412 96 Göteborg
Webb: www.physics.gu.se 

 

Hitta till fysikinstitutionen

Karta 2018 - GU Fysik.pdf

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum