Kursöversikt

Välkommen till institutionen för litteraturvetenskap, idéhistoria och religion!

ringen humanisten.jpg Inställningar

Här finner du kursplan, litteraturlista och schema för din kurs.

  • Kursplan (ange kurskoden RT1342 i sökfältet)
  • Litteraturlista
  • Schema - med datum och tid för introduktionen. Med reservation för eventuella schemaändringar fram till kursstarten.
    Schemat är endast för campuskursen. Distans/nät har inga träffar på institutionen. Studierna sker i Canvas och kursen startar på det datum som står i schemalänken.


När du har registrerat dig på kursen kommer du att ha tillgång till hela kursinnehållet i Canvas efter inloggning i Studentportalen.

Registreringsinformation finner du här

Studentportalen

 

Karta Humanisten

Information om Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion finner du på vår hemsida www.lir.gu.se

 

RT1342 • Skapelsemyter och initiationsriter

7,5 högskolepoäng

HT 2019

 

 

Lärare och kursansvarig: Docent Daniel Andersson (daniel.andersson@lir.gu.se)

Lärare: Professor Henrik Bogdan (henrik.bogdan@lir.gu.se)

 

Tid och plats för Campuselever: se schemat på Canvas.

 

Om kursen

Kursen beskriver och analyserar några valda kulturbärande myter och riter i historia och nutid. Materialet hämtas från så kallade ursprungsfolks-religioner, antika religioner och från ”världsreligionerna”. Föreläsningsmaterial kommer att läggas ut för såväl campus- som distansstudenter. Distanskursare är välkomna till campusföreläsningarna. I mån av teknisk möjlighet kommer distanskursen att få ta del av inspelat föreläsningsmaterial.

 

Kursen examineras med en avslutande hemtenta för både campus- och distansstudenter. Både distans- och campusstudenter skall ha tillgång till Canvas, där det under kursens gång läggs ut examinerande inlämningsuppgifter (se nedan för instruktioner).

 

Campus och online

Vissa studenter har sökt campuskursen medan andra har sökt onlinekursen. Alla studenter har emellertid en gemensam nätbaserad plattform – Göteborgs universitets lärplattform (Canvas). All information om kursen kommer att laddas upp på Canvas så håll dig själv uppdaterad om vad som sker på Canvas under kursens gång. Om du är ny på Canvas bör du ägna lite tid åt att navigera runt på sidorna så att du förstår hur plattformen är uppbyggd.

 

Språk

Undervisningsspråket är svenska, men kurslitteraturen är på engelska.

 

Akademisk integritet

Examination innebär att dina studieprestationer bedöms av en examinator. Examinatorns beslut är ett intygande av att du har uppnått ett visst studieresultat. Alla försök att vilseleda en examinator i dennes bedömning räknas som försök till fusk. Misstanke om fusk anmäls till Rektor för Göteborgs universitet. Beroende på fuskets karaktär och omfattning kan det resultera i avstängning från såväl studierna som studiemedel i mellan sex veckor och sex månader. Beslut i ärenden som rör dessa frågor fattas av Göteborgs universitets disciplinnämnd. Med examination menas alla former av bedömning av sådana prestationer som enligt kursplanen är mål för utbildningen.

Det är exempelvis inte tillåtet

  • att bruka otillåtna hjälpmedel vid salstentamen. Med ”otillåtna hjälpmedel” avses de hjälpmedel som i förväg inte angivits av lärare som tillåtna hjälpmedel och som kan vara till hjälp vid lösandet av examinationsuppgiften.
  • att i inlämningsuppgifter eller hemtentamen använda textavsnitt ur en bok eller artikel utan att ange källan och därmed försöka ge sken av att man själv är författaren. Du får inte heller hämta textavsnitt eller hela texter från nätet eller annat håll och lämna in sådant material som underlag för examination. Ett sådant förfarande räknas som plagiering, dvs fusk.
  • att samarbeta med andra studenter när du skriver inlämningsuppgifter eller hemtentamen. Dessa examinationsformer är individuella, vilket innebär att du ska vara ensam upphovsman till dem.

Insända inlämningsuppgifter och hemtentor granskas i det automatiska systemet Urkund för plagiatkontroll.

Plagieringsförbudet innebär inte förbud mot att använda nätet som informationskälla. Gör gärna det, men ange alltid från vilken sida och vid vilket datum du har hämtat informationen.  Fråga din lärare om du känner dig osäker på vad som kan utgöra plagiat.

 

 

Tentamensinformation

 

Kursen examineras med hjälp av följande moment:

  1. Aktivt deltagande vid seminarierna (campusstudenter)/aktiv diskussion på Canvas diskussionsforum (distansstudenter).
  2. Hemtentamen som delas ut 13/1 (skall lämnas in 21/1). Instruktioner för hemtentamen görs tillgängliga 13/1.

Aktivt deltagande på GUL-sidans diskussionsforum definieras som att du skriver minst en reflektion per vecka på kurslitteraturen (om minst 200 ord, men gärna mer), samt minst två kommentarer på dina kurskamraters reflektioner. Du uppmanas med andra ord att vara aktiv och gå i dialog med dina kurskamrater. (Självfallet håller vi en god och respektfull ton i alla diskussioner!) 

 

Moment 1 bedöms med godkänt eller underkänt, medan moment 2 bedöms med väl godkänt, godkänt eller underkänt. För godkänt på kursen gäller att du måste vara godkänd på alla moment; för väl godkänd gäller att du dessutom måste vara väl godkänd på den avslutande hemtentamen.

Vid underkänd hemtentamen måste du skriva hela tentan på nytt vid det omtentamenstillfälle som kommer att erbjudas i januari.

Vid bedömning av tentamenssvaren läggs särskild tonvikt vid argument och förklaringar, förklaring och användning av centrala begrepp samt kvalitén på de sätt perspektiv och fakta från litteraturen återges. Det är viktigt att texterna är författade på korrekt svenska och att de har en struktur läsaren kan följa med i. Använd gärna underrubriker.

 

Kan du av någon anledning inte närvara vid veckans seminarium/online-diskussion, vänligen meddela detta till daniel.andersson@lir.gu.se. Du kommer då istället att få göra en kompletteringsuppgift som består i att skriva ett PM om veckans litteratur på minst 500 ord.

 

 

Kursupplägg och läsanvisningar

 

No.

Datum

 

Läsanvisningar

1

7 nov.

Introduktion

 

Henrik Bogdan

 

2

14 nov.

Teoretiska perspektiv på myter

 

Henrik Bogdan

Bengt Lidnersgatan 7

Segal, Myth: A Very Short Introduction, kap. 1-4.

Leeming, The World of Myth., Part 1: Cosmic Myths

 

3

21 nov.

Teoretiska perspektiv på myter

 

Henrik Bogdan

Bengt Lidnersgatan 7

Segal, Myth: A Very Short Introduction, kap. 4-8.

Leeming, The World of Myth. Part 2: Myths of the Gods

 

4

28 nov.

 

 

Teoretiska perspektiv på riter

 

Daniel Andersson

Bengt Lidnersgatan 7

Bowie, The Antropology of Religion, kap 1, 2 & 4

5

5 dec.

Teoretiska perspektiv på riter

 

Daniel Andersson

C256

Bowie, The Antropology of Religion, kap “Shamanism”

6

9 dec

Initiation, passageriter och liminalitet

 

Henrik Bogdan

C256

 

Bogdan, “Initiations and Transitions” i Stausberg & Engler, The Oxford Handbook of the Study of Religion. Oxford University Press. Sid. 582-595.

Leeming, The World of Myth. Part 3: Hero Myths

 

7

12 dec

Riter, fallstudier Maya och Kakadu, rit-och mytkomplex från Amerika och Australien. Jämförande perspektiv.

 

Daniel Andersson

C256

Knowlton, Maya Creation Myths and rites.

Welch, The Initiation Ceremonies of the Kakadu Tribe.

  

13 jan 2020

Kurssammanfattning

 

Daniel Andersson

Bengt Lidnersgatan 7

Hemtentan delas ut. Lämnas in: 27.1.2020.

 

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum