Kursöversikt

 

Välkommen till kursen:

LÖVU31 - Verksamhetsförlagd utbildning 3 för förskollärare, 7,5 hp H19


Kursperiod: 2020-04-31 - 2020-06-07

Uppstart av kursen sker den 5 maj klockan 8:15- till ca 12:00
Lokal: Kjell Härnqvistsalen AK
Adress: Göteborgs universitet, Pedagogen hus A, Läroverksgatan 15, Göteborg
Hitta på Pedagogen >>, Välkommen som student på Pedagogen >>

 

Registrera dig på kursen!

Registreringen är obligatorisk för att du ska kunna börja på din kurs eller ditt program. När du registrerat dig blir du en aktiv student och får bland annat tillgång till dina kursrum i lärplattformen Canvas.

Registreringen sker via webbregistrering i Ladok som du själv utför mellan datumen 2019-11-29-2019-12-02  
 >> Registrera dig

 

Hej och välkommen!

Välkommen till LÖVU31 - verksamhetshetsförlagd utbildning (VFU). Den tredje av fyra VFU-kurser. Kursen går som sista kurs under studentens fjärde termin i förskollärarutbildningen och relaterar främst till tidigare kurser inom programmet, LÖK40G och LÖK50G - som handlat om lärande utveckling och didaktik för förskollärare samt LÖFÖ51 - konstarter, estetik och lärande för förskollärare. Under VFU ges studenten möjlighet att praktisera kunskaper från de högskoleförlagda kurserna och en viktig kunskap i sig är att studenten uppfattar att varken de teoretiska kunskaperna eller praktiska handlingskompetenserna var för sig är tillräckliga i förskollärarens yrkesutövning.

Du hittar information om kursens upplägg och innehåll här i lärplattformen Canvas.
Se i navigeringen i vänstermenyn.

  • Under Moduler finns bl a kursens upplägg, innehåll och arbetsformer, en guide till dina studier i kursen.
  • Aktuell kursinformation läggs in fortlöpande under Meddelanden.
  • Under Filer finns dokument och digitala media som används i kursen.
  • Kursplan och litteraturlista finner du här Studentportalen/Tjänster & Verktyg .
  • Kursens schema finns att söka fram:

 

När LÖVU31 går under höstterminen har ni i schemat inlagd tid för självstudier de vardagar som befinner sig mellan jul och nyår. 
Ht-19 har ni även tid för självstudier den 23/12. Samtliga ”röda dagar” och nyårsafton är ni alltså inte på VFU-platsen.
Som i tidigare VFU-kurser så är samtliga vardagar som ej är angivna på schemat dagar då ni ska vara på era VFU-plats


Kursens syfte är att

  • ytterligare utveckla ett fördjupat pedagogiskt ledarskap där planering och ledning av olika delar av en förskolas dag prövas genom att successivt och självständigt ta över förskollärarens roll i verksamheten.
  • utveckling av det pedagogiska ledarskapet med fokus på förmåga att planera, leda och dokumentera undervisning inbegripet bild, drama, dans och musik samt samverkan med arbetslag och vårdnadshavare.
  • ytterligare utveckla förskoledidaktiska kunskaper genom ett aktivt deltagande i verksamheten tillsammans med VFU-handledare. 
  • att utveckla kunskap och förståelse om hur pedagogiskt ledarskap påverkar sociala relationer och konflikthantering.

Kursens genomförande sker via:

  • introduktion med föreläsning och seminarium kring kursinnehåll, mål och arbetsformer
  • handledning av VFU-handledare och VFU-kurslärare
  • trepartssamtal mellan student, VFU-handledare och VFU-kurslärare i samband med VFU besök
  • loggbok
  • praxisseminarium

Kursen och lärandemål presenteras i kursplanen (inklusive litteraturlistan). Lärandemålen är utgångspunkter för kursens upplägg och innehåll, och anger de kompetenser och kunskaper som ska uppnås under kursen. Det är därför viktigt att återknyta till kursplanen under kursens gång.


All kursinformation samt kontaktuppgifter finner du här i Canvas. Då eventuella förändringar läggs ut fortlöpande som meddelande i Canvas, är det viktigt att hålla sig uppdaterad. 

Har du rätt till särskilt pedagogiskt stöd behöver du inför kursstart  uppvisa ett intyg från NAIS där det tydligt framgår att det särskilda pedagogiska stödet även gäller VFU-kurser. Intyget ska uppvisas för din kurslärare.

Om du under kursen har synpunkter gällande din VFU-plats, är det viktigt att du kontaktar din VFU-kurslärare och VFU-samordnare skyndsamt så ni tillsammans kan samtala om dina synpunkter. Har du synpunkter som rör kursens organisation kontaktar du kursledaren , kontaktuppgifter hittar du nedan.

När kursen är slut så kommer du att bli tillfrågad om att delta i en nätbaserad kursutvärdering, här kan du bidra med både negativa och positiva åsikter om kursens innehåll och ramar. Det är dock inte ett forum för att peka ut enskilda kurslärare eller andra personer, varken i positiv eller i negativ ton utan detta bör framföras till ovanstående personer under kursens gång då det ger möjlighet att eventuellt genomföra förändringar.

 

Institutionen för pedagogik, kommunikation och lärande (IPKL) är kursansvarig institution.

Inga Bjerre Pedersen
kursledare

Martina Borg
biträdande kursledare

____________________________________________________________ 

Kontaktuppgifter - om du har frågor eller behöver mer hjälp

  • Studieadministratör: 
  • Studievägledare:
    • Karin Wester,  e-post: karin.wester@gu.se
      kan svara på frågor och ge stöd vad gäller bland annat studiesociala frågor, behörighetsfrågor, stöd vid funktionshinder, eventuell tillgodoräkning av tidigare högskolepoäng. Har du rätt till särskilt stöd p g a funktionshinder är det viktigt att du tar kontakt med studievägledare under den första veckan.

kan svara på frågor om kursens upplägg, innehåll och arbetsformer m m.

 

 

Kurssammanfattning:

Datum Information Sista inlämningsdatum